Το γλαύκωμα είναι μία οφθαλμολογική πάθηση, η οποία αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες τύφλωσης, παγκοσμίως. Σταδιακά οδηγεί σε προοδευτική βλάβη του οπτικού νεύρου και προκαλείται κυρίως από τον αυξημένο τόνο (πίεση) πίεση στο μάτι. Αποτέλεσμα είναι η μείωση της ευαισθησίας των γαγγλιακών κυττάρων και ενώ η νόσος προχωράει, ο ασθενής, χωρίς αντιμετώπιση, οδηγείται σε σταδιακή απώλεια περιφερειακής όρασης μέχρι και ολική τύφλωση.
Όλοι άνω των 40 ετών είναι αναγκαίο να υποβάλλονται σε μέτρηση του τόνου (πίεσης) του ματιού κάθε δύο χρόνια, ιδίως αν υπάρχει ιστορικό γλαυκώματος στην οικογένεια (γονείς, αδέρφια).
Ο αυξημένος τόνος (πίεση) του ματιού είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου του γλαυκώματος, ωστόσο δεν αποκλείεται γλαύκωμα να παρουσιάσουν και άτομα με φυσιολογικό τόνο (πίεση) του ματιού.
Τις περισσότερες φορές το γλαύκωμα δεν δίνει κανένα σύμπτωμα και διαγιγνώσκεται τυχαία σε οφθαλμολογικό έλεγχο. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η όποια θεραπευτική αντιμετώπιση προταθεί στον γλαυκωματικό ασθενή είναι για να μην επιδεινωθεί η νόσος και όχι για να βελτιωθεί.